Mantelzorgmonitor tweede kwartaal: Vooruitdenken is vooruitzien

Nieuws update
3
minuten om te lezen
Annebet Overeem
Business Development

Ik hou me bezig met samenwerkingen bij Beep for Help en schrijf ook voor de website over overwegingen en tips voor thuis

Inhoudsopgave

Maak jij je wel eens zorgen over je oude dag, en dan met name de financiën? Je bent niet de enige. Lees hier het laatste onderzoek over dit onderwerp en hoe wij onze bijdrage leveren aan het verzachten van dit probleem.

Mantelzorgmonitor tweede kwartaal: Vooruitdenken is vooruitzien

Maak jij je ook wel eens zorgen over je oude dag? Dan ben je niet de enige. Dat blijkt uit de Mantelzorgmonitor die Beep for Help heeft uitgevoerd. Beep for Help voert elk kwartaal onafhankelijk onderzoek uit onder meer dan duizend vijftigplussers. Zo krijgen we inzicht in de zorgen en verwachtingen die leven bij hen. Deze keer was het onderwerp de huidige en toekomstige financiële situatie.

Zorgen over de oude dag blijven hoog

De campagne 'Praat Vandaag over Morgen', geïnitieerd door ActiZ en het ministerie van VWS, benadrukt het belang van praten over ouder worden. Het blijkt dat zes op de tien vijftigplussers piekert over de oude dag. Vooral zestigplussers zijn de afgelopen drie maanden onzekerder geworden over de toekomst (32 procent).

Financiële onzekerheden na pensionering

Maar liefst 48 procent van de vijftigplussers bang is voor financiële problemen na pensionering. Vooral vrouwen maken zich hier zorgen over (50 procent). 

Een appeltje voor de dorst niet vanzelfsprekend

Hoe doen vrouwen en mannen het met hun geldzaken? Uit onderzoek blijkt dat vrouwen beter zijn in het beheren van dagelijkse financiën, terwijl mannen vaker financiële toekomstplannen maken. Ons onderzoek toont aan dat twee op de drie mannen een extra spaarpotje hebben naast hun AOW en pensioen. Vrouwen hebben helaas minder vaak een financiële buffer. 

Invloed van inflatie op je bestedingsruimte

Tel daarbij ook nog inflatie op, en het plaatje van de toekomst wordt helaas nog wat onrustiger. In 2022 was de inflatie met 10 procent de hoogste sinds 1975 door onder andere de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. Ook in 2024 schommelt de inflatie. Zo verwacht zestig procent van de Nederlandse vijftigplussers weinig geld over te houden voor leuke dingen. 

Vooruitdenken met Beep for Help

Al met al best een moeilijk onderwerp, die financiële zorgen over later.

Het gaat natuurlijk ook niet alleen om geld voor leuke dingen doen, maar ook om geld om je leven te leiden zoals je dat wilt.  En misschien ben je straks niet helemaal zelfredzaam, en heb je wat meer hulp nodig? Dan wil je niet lang hoeven wachten, maar zelf mensen inschakelen die je helpen. 

Hoe Beep for Help bijdraagt

Bij Beep for Help proberen we betaalbaar te blijven en tegelijkertijd recht te doen aan de waarde van de hulp van Superhelpers. (Beep for Help houdt 10% van de inkomsten in voor de operationele kosten, en maar liefst 90% gaat naar de Superhelpers). We horen dat sommige mensen zelfs sparen om Beep for Help in te zetten voor de zaken die echt moeten gebeuren. Het voelen dat je eigen regie hebt, met wat hulp van Beep for Help, blijkt deze mensen goud waard.

We hopen van harte dat vijftigplussers het gesprek over de toekomst aangaan en zich willen voorbereiden op de oude dag. Zo houdt iedereen de eigen regie. Heb jij behoefte aan wat extra handen in huis? Wij zijn er voor je. Boek nu direct hulp aan huis via deze link.

Wil je de Mantelzorgmonitor van het tweede kwartaal lezen? Klik hier